MAGNOLIA BT

H.-7500.NAGYATÁD Dózsa Gy.u.26. Pf.:62.

TEL.:+36-82-352-632 MOBIL TEL.: 30-979-2346

E-mail.:info@magnoliabt.hu ; web.:http://www.magnoliabt.hu


 

KISKER ÁRAK:

ELÉRÉSI CÍMEK:

FAJTAVÁLASZTÉK:

FENYŐLEÍRÁSOK:

CSERJE LEÍRÁSOK:

ÚJ FAJTÁINK:

AJÁNLOTT LINKEK:

DEUTSCH:

AKCIÓK:

SZÁLLÍTÁSI FELTÉTELEK:

KERTI INFÓK:

FENYÖ KÉPEK:

CSERJE KÉPEK:

HENEZIA KÉPEK:

IMPRESSZUM:

ENGLISH:

NÖVÉNYÁPOLÁS - NÖVÉNYVÉDELEM

A növényvédelem leghatékonyabb módja kiskertben a megelőzés. Az egészséges, ellenőrzött minőségű szaporítóanyag beszerzésével, megfelelő fajták kiválasztásával, szakszerű növényápolással és a kerti környezet tisztán tartásával tehetjük a legtöbbet a vegyszermentes környezetért, ami egy pihenőkert esetében alapvető szempont lehet. Igyekezzünk a növényeinket jó kondícióban tartani, ezzel nagyon sok növényvédelmi problémát meg tudunk előzni. A jó növekedési eréllyel rendelkező, ápolt növényeket kevesebb kártevő és kórokozó fenyegeti, mint a legyengült példányokat. A rendszeres fűnyírás, a lehullott lombozat feltakarítása, a sérült növényi részek lemetszése, fák-cserjék tavaszi alakító- ifjító metszése alapvető tevékenységé kell hogy váljon. A kártevők gyérítésére olyan egyszerű módszerek is léteznek mint a csapdázás pl. ősszel hullámpapír övekkel összegyűjthetjük a telelőre vonuló rovarok többségét, vagy az őszi lomb összegyűjtése és elégetése. Az erősen fertőzött növényeket, növényrészeket még idejében semmisítsük meg! Ha van hozzá türelmünk próbálkozhatunk a biológiai növényvédelemmel is.

Házi kertben növényvédőszeres kezelést csak akkor végezzünk ha az elkerülhetetlen. Lehetőleg célzottan csak azt a növényt permetezzük amelyiket szükséges, szeles időben ne permetezzünk. Kizárólag eredeti csomagolású vegyszert használjunk és csak olyant amelyik az adott kultúrára engedélyezett. Jól jegyezzük meg: a növényvédőszerekkel végzett munka során semmi nem bízható a véletlenre. A mérgezések megelőzésére használjunk védőfelszerelést, az előírt dózisokat tartsuk be, a vegyszereket soha nem szabad túladagolni. A sérült, csepegő berendezéseket javítsuk, vagy cseréljük újra. A vegyszerek használati útmutatóját minden egyes alkalommal olvassuk el és a leírtakat tartsuk be. Kisebb növényvédelmi problémát a mezőgazdasági boltokban kapható flakonos kiszerelésű sprével (van levéltetű, pajzstetű, lisztharmat ellen is) gazdaságosan kezelhetjük. A növényeket fenyegető kórokok lehetnek biotikus( pl.: vírus, mikoplazma, gomba) és abiotikus ( pl.: talajeredetű, toxikus anyag, időjárás) tényezők. A virusok és mikoplazmák ellen legtöbbet a virusok és mikoplazmák terjesztésében szerepet játszó levéltetvek és egyéb kártevők írtásával tehetjük. A gomba kórokozók főbb csoportjai a peronoszpóra, rozsda, lisztharmat és a különböző szürkepenész fajok. Ezek mindegyikét más típusú növényvédőszerrel kezelhetjük. Egyes legújabb fejlesztésű vegyszerek (pl.:azoxistrobin hatóanyag) mind a négy típusú gomba betegség ellen védelmet nyújt, de a tapasztalatok szerint csak megelőző jelleggel célszerű a használatuk. Súlyos fertőzés esetén a speciálisan egy kórokozóra fejlesztett vegyszerek nyújtanak megnyugtató védelmet. A kártevők főbb csoportjai az atkák, levéltetvek, pajzstetvek, szívó-rágó kártevők, talajlakó kártevők(drótférgek,pajorok) gerincesek( pockok, vadnyulak). A gombákhoz hasonlóan a kártevők főbb csoportjainak mindegyikét más típusú növényvdőszerrel írthatjuk eredményesen.

Ha a tünetek alapján nem tudjuk eldönteni milyen kórokok,vagy kártevők játszanak szerepet a betegség kiváltásában kérjük szakember segítségét. Már kialakulóban van a hazai növényorvosi és növényvédő mérnöki hálózat. A növényvédőszereket ugyanúgy receptre vásárolhatjuk mint a gyógyszereket. A hazai növényvédőszereket három forgalmi kategóriába sorolták. Az I- es kategóriájú ( nagyüzemi, kifejezetten veszélyes) növényvédőszerek a megyei növényegészségügyi és talajvédelmi állomások által kiadott engedélyek birtokában - kizárólag felsőfokú növényvédelmi szakemberek irányításával használhatók. A II- es kategóriájú (veszélyes) növényvédőszereket a megyei növényegészségügyi és talajvédelmi állomások által kiadott engedélyek (80 órás ún. zöldkönyves tanfolyam útján beszerezhető) birtokában az engedélyes használhatja. A III.- as vagy szabad forgalmú (mérsékelten veszélyes) készítményeket bárki vásárolhatja és használhatja. Nem szabad azonban megfeledkezni arról hogy a III.- as kategóriás vegyszerekkel végzett munka során sem nélkülözhetők az alapvető növényvédőszer felhasználási ismeretek.

A házi kertekben a gyomirtás legbeváltabb módszere a hagyományos kézi szerszámokkal végzett mechanikai védekezés – úgymint a kapálás és a gyomlálás (mint az a képen is látható) . Gyomírtószert inkább csak telepítés előtt használjunk pl. az évelő gyomoktól legkönnyebben a telepítés előtti totális gyomirtó hatással rendelkező glifosat vagy hasonló hatóanyag tartalmú gyomírtószerrel tudunk megszabadulni. Érdemes megjegyezni hogy évelő gyomokkal erősen fertőzött területek mentesítéséhez többnyire egy kezelés nem elegendő ( néha még kettő sem). A gyommentes környezetért legtöbbet a rendszeres kaszálással, esetleg kapálással tudjuk tenni. Ügyeljünk arra hogy a gyomok soha ne tudjanak magot érlelni. A gyomok többségének évekig csíraképes a magja, sőt néhány fajé évtizedekig is. A rendszeres kaszálással még az agresszív évelők is kimeríthetők és előbb utóbb elpusztulnak. Az allergia mentes környezet biztosítása érdekében fokozottan ügyeljünk a parlagfű (Ambrosia elatior) rendszeres – virágzás előtti irtására. A talajherbicidek házi kerti felhasználása a nagyszámú eltérő tűrőképességű fajta miatt nem célszerű, az esetek többségében károsak lehetnek. Megoldás lehet a gyomproblémákra még a mulcsozás pl. fenyőkéreggel. Ez visszaszorítja a gyomokat, véd a kiszáradástól, és dekorációs célra is jó. Érdemes megjegyezni azonban hogy az 5 cm-nél vékonyabb mulcs réteggel nem tudjuk a kívánt hatást elérni.

VISSZA