MAGNOLIA BT

H.-7500.NAGYATÁD Dózsa Gy.u.26. Pf.:62.

TEL.:+36-82-352-632 MOBILTEL.: 30-979-2346

E-mail.:info@magnoliabt.hu ; web.:http://www.magnoliabt.hu


 

KISKER ÁRAK:

ELÉRÉSI CÍMEK:

FAJTAVÁLASZTÉK:

FENYŐLEÍRÁSOK:

CSERJE LEÍRÁSOK:

ÚJ FAJTÁINK:

AJÁNLOTT LINKEK:

DEUTSCH:

AKCIÓK:

SZÁLLÍTÁSI FELTÉTELEK:

KERTI INFÓK:

FENYÖ KÉPEK:

CSERJE KÉPEK:

HENEZIA KÉPEK:

IMPRESSZUM:

ENGLISH:

A NÖVÉNYEK ÜLTETÉSE:

A hazaszállított növénnyel - ha azt nem ültetjük el azonnal - akkor az első teendő a növények beöntözése és biztonságos, védett, lehetőleg árnyékos helyen való tárolása. A szabad gyökerű fák és cserjék gyökérzetét takarással óvjuk a kiszáradástól, de ha tartósan tároljuk az a legjobb ha elvermeljük. A vermelés azt jelenti hogy a növényeket kb. 20-40 cm (a növény méretével arányos) mélyen megásott árokba sorban egymás mellé ( kötegelt növényt kioldva és széthúzva)kb. 45°-ban megdöntve ( a kiásott földre támaszkodva) elültetjük. Az ültetéshez a növényt elő kell készíteni. Szállítsuk a növényt az ültetés helyszínére. A szabad gyökerű fák cserjék gyökérzetéről ültetés előtt a sérült részeket metszőollóval vágjuk le. Az ágakat és lombozatukat szükség szerint a fajtára jellemző módon vágjuk vissza. A szabad gyökerű fák cserjék lombozatának ültetés előtti vagy közvetlen utána történő megkurtítása alapvető ápolási teendő kell hogy legyen. A visszavágás elhagyása vagy túlzottan óvatos- kismértékű alkalmazása a növény fokozott terhelését jelenti. Az erősen terhelt növény csak gyengén tud kihajtani, de az is előfordulhat hogy a sok rüggyel rendelkező növény nem tud elegendő vizet és tápanyagot felvenni és emiatt elpusztul.

Az ültetéshez a növény méretével arányos gödröt kell ásni. A minimális gödörtérfogat méret általában a földlabda térfogatméretének két-háromszorosa, de jobb ha ettől is nagyobb az ültetőgödör. Pl. egy harminc cm átmérőjű földlabdás növényhez minimálisan legalább 50 x 50 cm - es gödröt célszerű ásni, a mélység is legalább 40-50 cm körüli legyen - de annyi földet vissza kell rakni a földlabda alá hogy a gyökérnyak kb. 2-3 ujjnyival magasabbra kerüljön az eredeti beültetési magassághoz viszonyítva. A mélyebb gödör azért kell hogy az újjonan fejlődő gyökerek laza talajban könnyebben növekedhessenek. A magasabb ültetés azért szükséges mert a laza talaj idővel ülepedik. Az elültetett növényt célszerű kitányérozni, hogy a tövétől az öntözővíz ne tudjon szétfolyni. Az ültetéshez mindig nagyobb mennyiségű vizet használjunk (10-20-30-50 l víz/gödör), - még akkor is, ha látszólag nedves a talaj. A vizet legalább két részletben adagoljuk. Első ízben a kiásott gödörbe annyi vizet adjunk amely a gödröt jól átnedvesíti - legalább annyit amennyit egy fél órán keresztül képes a talaj elnyelni. Különösen száraz talaj esetén és tavasszal célszerű nagy mennyiségű víz adagolása - mert később, az ültetés után a gyökérzóna aljába már jóval nehezebben tudunk ismét vizet juttatni. A növény labdája mellé mindig óvatosan tömörítsük a talajt. A földlabdát legáltalánosabban jutazsákba burkolják, ez általában elég jól védi a gyökérzetet a kiszáradástól, a nedvességet jól közvetíti a földlabda felé. Ültetéskor célszerű kibontani - legalábbis részben a növény töve körül, a műanyag rögzítőket mindenképpen távolítsuk el, magát a jutát nyugodtan a földben is hagyhatjuk, sőt ha azt tapasztaljuk hogy a földlabda kissé laza - célszerű a földben hagyása. Sértetlen, egyben lévő földlabda esetén le is vehetjük , az eredésre nincs különösebb hatása - a talajban gyorsan néhány hónap alatt maradéktalanul elbomlik. A műanyag gyökérburkoló anyagokat és termesztőedényeket mindenképpen ültetés előtt távolítsuk el, mert ezek meggátolják a vízutánpótlást és ezzel a növényünk gyors pusztulását okozzák.

Az ültetéskor problémát jelenthet az hogy a házi kertek túlnyomó többsége valamikor a közelmúltban építési terület volt. Ebben az esetben nemegyszer szükség van a növény ültető közegének a megjavítására, vagy teljes cseréjére is. Legtöbbször a magas mésztartalom, a túlzott tömődöttség, építési anyagmaradék - sitt, esetleg régebben kivágott fák tuskója okozhat gondot. Ilyenkor célszerű a problémát okozó anyagok teljes mélységig való eltávolítása, helyette pótoljunk normál kerti földet, vagy ha más nincs tőzeges földkeveréket. A tiszta tőzeg önmagában való alkalmazása nem javasolt - egyoldalú a tápanyagtartalma és rossz a vízgazdálkodása is. A fenyőfélék többségéhez talajjavításra az alacsony mésztartalmú tőzegfélék bekeverése ajánlott, ha különleges indok nincs akkor egyharmad részarány felhasználása elegendő. Kertépítési gyakorlatban ahol nagy tömegű talaj cseréjére van szükség - előszeretettel alkalmazzák a leromlott kerti talaj feljavítására a karámföldet.

VISSZA