MAGNOLIA BT

H.-7500.NAGYATÁD Dózsa Gy.u.26. Pf.:62.

TEL.:+36-82-352-632 MOBILTEL.: 30-979-2346

E-mail.:info@magnoliabt.hu ; web.:http://www.magnoliabt.hu


 

KISKER ÁRAK:

ELÉRÉSI CÍMEK:

FAJTAVÁLASZTÉK:

FENYŐLEÍRÁSOK:

CSERJE LEÍRÁSOK:

ÚJ FAJTÁINK:

AJÁNLOTT LINKEK:

DEUTSCH:

AKCIÓK:

SZÁLLÍTÁSI FELTÉTELEK:

KERTI INFÓK:

FENYÖ KÉPEK:

CSERJE KÉPEK:

HENEZIA KÉPEK:

IMPRESSZUM:

ENGLISH:

A NÖVÉNY KIVÁLASZTÁSA:

Napjainkban a faiskolai növények sosem látott fajtagazdagságával találhatjuk szembe magunkat. A sosem látott és hallott nevű növényekkel szemben nem árt némi óvatosság. Az árudában szépen pompázó növények a teljesen optimalizált formában működő faiskolai termesztő közegből kertünkbe ültetve lehet hogy nem fogják a megkívánt ,vagy a remélt díszítőhatást adni. Előnyös ha a kert vázrendszerét adó növényeket ismert, vagy már kipróbált fajtákból állítjuk össze. Ügyeljünk a térkialakításokra, vegyük figyelembe a kiválasztott növények igényét , a növények várható méretét és legyünk tekintettel a szomszédokra is. Ha teljesen tanácstalanok vagyunk, akkor nem árt ha körülnézünk, hogy a szomszédságban milyen növényeket ültettek korábban. Amelyik fajtából szép, erőteljes példányokat látunk a környéken azzal saját magunk is biztosan jó eredményeket érhetünk el. Sokan a szemükkel vásárolnak, könnyen elcsábulnak pl. egy-egy szép kék valódi ciprus vagy hamisciprus láttán és nem számolnak azzal, hogy ezek a növények igényesebbek - védettebb helyet, savanyúbb talajt kedvelnek és nagyobb csapadék igényűek attól mint ami pl. Budapest környékén jellemző. Viszonylag kis kertből is valóságos parkot varázsolhatunk, ha ügyelünk a térkialakításokra. A nagyobbra növő növényeket lehetőleg mindig a kert széléhez közelítve ültessük , célszerű ha a növények mérete a kert képzeletbeli középpontja felé csökkenő magasságú. Kerüljük az ötletszerű ültetéseket mert annak előbb- utóbb a kert "eldzsumbujosodása" lesz a vége. A térkialakítások legjobb eszközei a sövények - egészen kis kertekben is gazdaságosan alakíthatunk ki tereket – pl. a határoló elemekre felfuttatott növényekkel anélkül tudunk zöld felületeket létrehozni, hogy a rendelkezésre álló tereket szinte nem is csökkentjük a növényekkel.


Az új növények beszerzését kellő körültekintéssel végezzük! A faiskolai dísznövények legjobb lelőhelyei maguk a díszfaiskolák, valamint a faiskolai lerakatok és kertészeti szakáruházak. Ezekben minden bizonnyal korrekt áron jó minőségű növényeket vásárolhatunk.

{Az olcsó - alkalmi áron beszerzett növényeknek sok esetben nem csak az ára alacsony - és ez nem csak a piacokon, vagy alkalmi árustól beszerzett növényekre vonatkozhat. Ez gyakran előfordulhat a más termékeket korrektül forgalmazó nagy áruházakban és élelmiszer diszkontokban is – ahol a kellő feltételek hiányában - (ha kell nekik a növényekből származó árbevétel miért nem alakítanak ki kerti részleget (?!!) hiszen mindegyiknek van elég nagy parkolója) - gyorsan amortizálódnak a növények (a pulóverek és élelmiszerek?!! közötti eladótérben 20-25 C fokos hőmérsékleten, természetes megvilágítás nélkül még gondozással sem sokáig bírják a növények, nem hogy anélkül - ráadásul szakmai segítséget kilométeres távolságban sem találunk). }


Részesítsük előnyben a hazai termesztésű növényeket! Ezek már többé - kevésbé átestek bizonyos szintű szelekciós rostán, valószínű hogy ezek jobban bírják a hazai kontinentális jellegű klímát. A mediterránumból származó növényekkel csak akkor próbálkozzunk, ha vállalni tudjuk a növények fokozott téli fagyvédelmét és nem zavar ha az év elég jelentős részében a kerti dísz helyett valami egészen mást kell elviselni.


 

Ha eljutunk a faiskolába nyugodtan válogathatunk a szebbnél szebb növények között. A minőséggel általában már nincs probléma, a lényeg az hogy olyat válasszunk amelynek a talaj és vízigénye közel áll ahhoz az állapothoz amelyet a kertünkben tudunk biztosítani. A sokak által keresett ”legjobb fajta" nem létezik, mindig csak az adott körülményekre vonatkoztatva tudunk jól választani. Így a legjobban teljesítő fajta konkrétan minden esetben más és más növényfajtát jelent. A kiválasztott növények haza szállításakor ügyeljünk arra, hogy a szállítás sérülésmentesen történjen. A szállításra legjobbak a zárt, vagy ponyvázott autók, utánfutók. A takarás nélküli szállítás sok, kellemetlen meglepetés forrása lehet - különösen nagyobb távolságra történő szállításkor - az erős menetszél töri és szárítja, a napsütés perzselheti a növényeket.


A faiskolai növényeket általában ősszel és tavasszal ültetjük nyugalmi, vagy nyugalmi állapothoz közeli állapotban. A fenyőféléket mindig földlabdával, vagy termesztőedényes állapotban vásároljunk - mert ezek érzékenyebbek az átültetésre. Olyan növényt válasszunk melynek a földlabdája ép, és a földlabdája a növény méretével arányos. A fákat és cserjéket nyugalmi időszakban - ez dátum szerint általában október 15-20 - április 1-15 közé eső intervallumot jelenti a fagyos napokat leszámítva - kevés kivételtől eltekintve (pl. nyírfa, magnolia, dió) szabad gyökérrel is ültethetjük. Részesítsük előnyben a dús, sérülés és látható kórokozóktól mentes gyökérzetű növény egyedeket. Az egészséges gyökérzet megkaparva világos - fehéres színű, megfelelő nedvességtartalmú, élő anyag benyomását keltő és a fajra jellemzően elágazódó. A megkaparva barna, fekete és egyéb színű - kiszáradásra, elfagyásra, rothadásra, esetleg betegségre utaló – pl. penészes gyökérzetű növényt ne vásároljunk meg. Kerüljük a golyvás és rágcsálók által károsított gyökerű növényeket is. Ma elterjedt a termesztőedényes növények árusítása, szabvány szerint ezek a növények legkevesebb egy tenyészidőszakot nevelkedtek abban az edényben amelyben árusítják. Ezek a növények az év legnagyobb részében ( fagyos napokat kivéve) gond nélkül ültethetők. A láthatóan frissen beültetett növényeket a meglepetések elkerülése érdekében inkább ne vásároljunk meg!VISSZA